We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op donderdag 5/10 om 13:00

You have

items in your cart

Mike Bourscheid

A Spell in the Alphabet Soup

:

01/09/2023 –
– 29/10
29/10/2023
The facade of two stained glass houses that artist Mike Bourscheid made. One on the left resembles a female with blonde hair and red lips, the one on the right is green and wears a sorcerer's hat.

A Spell in the Alphabet Soup is Mike Bourscheid’s eerste tentoonstelling in Nederland. Het uitgangspunt van het werk is het ouderlijk huis en de complexiteiten ervan. In zijn werk maakt Mike gebruik van zorgvuldig handgemaakte kostuums, rekwisieten en protheses waarmee hij zijn eigen identiteit voortdurend kan transformeren.

In zijn film Agnès bijvoorbeeld, verandert Mike’s neus van rood naar blauw, geel en groen, als een stille uitdrukking van een steeds veranderend karakter. In de film hebben andere lichaamsdelen zoals handen en voeten ook hun eigen persoonlijkheid. Ze kletsen met elkaar, delen hun dromen en angsten, ze helpen elkaar en vechten zoals broers en zussen dat doen. Ze vormen een gemeenschap van individuen. De personages in de film zijn geïnspireerd op de moeder van de kunstenaar, die haar kind als alleenstaande ouder opvoedde.

Mike’s werk vervaagt de grens tussen object en subject en onthult de persoonlijkheid van alledaagse voorwerpen. In de installatie in 1646, bijvoorbeeld, groeien kruiden in een groep glas-in-lood huisjes. Elk personage koestert en beschermt zijn kruid, elk met zijn eigen geneeskrachtige kwaliteiten. Mike’s werk geeft een podium aan verschillende personages, een mix van familieanekdotes, fictieve verhalen, huishoudelijke activiteiten en ideeën over mannelijkheid.

Van clown tot cowboy en van pratende handen tot zorgzame glazen huisjes: de kunstenaar viert de rijke verbeelding van kinderen en de manieren van vertellen die op latere leeftijd vaak beperkt worden door rationaliteit. Door middel van zijn kunst onderzoekt en daagt Bourscheid op speelse wijze traditionele familierollen, relaties en patriarchale machtsstructuren uit, waarbij hij uiteindelijk maatschappelijke normen en conventies in twijfel trekt.

1646 vindt het belangrijk dat onze bezoekers een plezierige en risicoloze ervaring bij ons hebben. Daarom willen we benadrukken dat er pinda’s aanwezig zijn in de achterste ruimte van ons gebouw op nummer 125. De voorste ruimte op nummer 125 en ons gloednieuwe gebouw op nummer 127 zijn veilige plekken voor bezoekers met een notenallergie.

Je bent van harte welkom A Spell in the Alphabet Soup te bezoeken op:
Donderdag: 13:00 – 21:00
Vrijdag: 13:00 – 18:00
Zaterdag: 13:00 – 18:00
Zondag: 13:00 – 18:00

Info

Over

Met behulp van verschillende kunstvormen vertelt Mike Bourscheid verhalen die vaak een grappige of absurdistische wending hebben. Met behulp van vreemde en onhandige kostuums en rekwisieten brengt Mike verschillende persoonlijkheden in zichzelf naar boven. Met een constant veranderende identiteit richt de kunstenaar zich op aspecten van mannelijkheid, patriarchale macht en arrogantie, terwijl hij de codes en gedragingen van onze maatschappij onderzoekt en sociale conventies aanpakt.

Mike Bourscheid vertegenwoordigde Luxemburg op de 57e Biënnale van Venetië in 2017. Recente tentoonstellingen vonden onder andere plaats in Richmond Art Gallery (Canada), LIAR NYC (VS) en Heidelberger Kunstverein (Duitsland). Mike heeft momenteel een solotentoonstelling in het Centre national de l’audiovisuel (Luxemburg) en binnenkort ook bij 1646 en Gr_nd (Berlijn). Mike Bourscheid woont en werkt in Luxemburg en Vancouver.

Links
Ondersteund door

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd