We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op zondag 27/11 om 13:00

You have

items in your cart

Teresa Solar

All the things that are not there

:

21/01/2022
17:00

Voor een lockdown editie van de Background Evening konden onze online bezoekers een duik nemen in het eerdere werk van Teresa Solar tijdens een exclusieve online screening van All the things that were not there.

De film, gemaakt in 2014, vertelt het verhaal van een jonge vrouw die tijdens haar reis door de VS de voetstappen volgt van de Amerikaanse ingenieur en fotograaf Harold Edgerton. Voor Solar, die haar artistieke loopbaan begon als videograaf, vormt de film een belangrijk beginpunt voor haar ontwikkeling in bepaalde ideeën. Ideeën die tot vandaag de dag essentieel zijn in haar artistieke onderzoek en sculpturale benaderingen.

Edgerton was de uitvinder van de stroboscoop en de eerste hogesnelheidsfoto’s. Ook was hij uitvinder van onderwater fotografie en de camera die de eerste ontwikkelingen van de atoombom vastlegde. Het beginpunt van Solar’s film is dan ook de paradoxale relatie tussen Edgerton’s foto’s, waarmee hij het onzichtbare zichtbaar maakte, en de plekken waar zijn foto’s gemaakt werden, die tot op heden verboden en obscuur terrein zijn voor het grote publiek. De film heeft een documentair karakter, maar bevraagt tegelijkertijd middels fictieve constructies of de grenzen van het onzichtbare en onbegaanbare overwonnen kunnen worden. Verschillende fictieve figuren in de film hebben te maken hebben met blindheid, niet-bestaande geluiden en denkbeeldige ledematen, waarmee uiteindelijk toegang verkregen wordt tot voorheen ontoegankelijke plekken.

Later in haar werk nam Solar haar interesse in grenzen en beperkingen naar een pottenbakkersschijf, waarbij ze onderzoek is gaan doen naar het opleggen en het opgelegd krijgen van beperkingen in de materiële wereld. Wat hieruit voort kwam was, onder andere, Everything is OK: het keramische werk dat in de 1646’s voorruimte stond tijdens BIG MOUTH. WITHIN BOUNDARIES. OOZING OUT.

Solar: “In mijn eerste videos, die ik twaalf jaar geleden maakte, was ik erg geïnteresseerd in het analyseren van de ‘lege’ scenario’s van de film “Lawrence of Arabia”, waarbij ik ze als een soort sculpturale entiteiten beschouwde. Achteraf besef ik me hoe ik mijn interesse in film scenario’s die een bepaalde platheid bevatten uiteindelijk heb vertaald naar sculptuur. Destijds vroeg ik mezelf vaak: “Hoe meng ik sculptuur en film?”. Ik denk dat een antwoord op deze vraag gevonden kan worden in het werk ‘Tunnel Boring Machine’, waarbij de platheid dat uit het klei sijpelt een vermenging van twee- en driedimensionaliteit belichaamt.”

Het fictieve en fantasierijke in Solar’s film zorgt voor de toegang tot anders ontoegankelijke plekken. Zouden we de roze ruimte in Solar’s tentoonstelling bij 1646 in dit licht kunnen zien? Zou het een toegang kunnen zijn tot een anders ontoegankelijke plek, zoals de plek binnen de roze vaas in de voorruimte?

Solar’s film was exclusief te zien via onze website tot maandag avond, 24 januari.

Info

Over

Teresa Solar (geb. 1985) studeerde Fine Arts aan de Universidad Complutense in Madrid. Een paar van haar meest prominente solotentoonstellingen zijn “Ride, ride, ride” in Matadero Madrid (2018) en Index Foundation in Stockholm (2019) en “Flotation Line” bij het DER TANK Institut Kunst Basel, Zwitserland (2018). Ze was ook te zien in solotentoonstellingen als “Time of worms” bij Joan Prats Gallery, Barcelona (2021), “Forms of Fleeing”, Travesía Cuatro Gallery, Madrid (2020) en “Pumping Station” in Travesía Cuatro CDMX Gallery in Mexico Stad (2019).

Solar’s werk is recentelijk getoond op de Liverpool Biennial 2021, gecureerd door Manuela Moscoso, bij de VII international Biennial of Young Art of Moscow (2020) en bij Köln Skulptur Park #9 samengesteld door Chus Martinez (2017-2020). Ze is momenteel finalist van de Future Generation Prize 2021-2022 van Pinchuk Foundation in Kiev. Teresa Solar woont en werkt in Madrid, Spanje.

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd