We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op donderdag 30/11 om 13:00

You have

items in your cart

Afra Eisma, Kasia Fudakowski, Pauline Curnier Jardin, Shana Moulton, Carmen Roca Igual, Roee Rosen, Ghita Skali, Marnix van Uum

Crying until Laughing / Sírás nevetésig

:

16/12/2022 –
– 12/02
12/02/2023

Voor de tentoonstelling Crying until laughing/Sírás nevetésig, nodigde Trafó Gallery 1646 uit om een groepstentoonstelling te cureren in Budapest! Het project toonde het werk van kunstenaars uit het programma van 1646, met een oog op werken die soortgelijke artistieke strategieën delen, zoals het gebruik van fictie, complexiteit en humor.

Terwijl humor door de tentoonstelling heen een rode draad vormde, ontvouwden zich in de presentatie de complexe nuances en het sociale potentieel van het omgaan met onze hedendaagse tijd.

In onze fascinerende maar helaas ook harde en oneerlijke wereld kan het lastig zijn om om te gaan met de situaties of condities die ons confronteren met onze eigen en andermans kwetsbaarheid. Zulke situaties kunnen overweldigend zijn, of laten ons machteloos voelen.

Crying until laughing/Sírás nevetésig bracht kunstenaars samen voor wie humor een katalysator is, om zo voorbij normatieve beperkingen en onze waargenomen realiteit te komen. Deze kunstenaars werken met onderwerpen variërend van de dagelijkse gang van zaken tot geopolitiek; van de schaamte van blozen tot de interesse van bedrijven in ons lichaam en welzijn; van de overweldigende druk van sociale media tot de last van wat het betekent om ‘succesvol’ te zijn in het leven. Ze benaderen complexe zaken waar veel mensen mee te maken hebben.

Door het gebruik van humor krijgen deze kunstenaars een gevoel van controle terug. Ze gebruiken daarbij humor niet alleen als coping-mechanisme, maar ook als middel van verbinding met de toeschouwer. Op een speelse wijze verleiden zij ons om in ons hoofd een ruimte binnen te stappen waar bekende dagelijkse referenties vervagen, blootgelegd of zelfs surreëel worden. Naarmate we onszelf heroriënteren, bedwelmt humor onze manier van kijken. We zijn overrompeld, en staan plots open voor nieuwe mogelijkheden.

Het tentoonstellingsontwerp bootste een kenmerk na dat in een aantal van de werken te zien is: het gevoel dat hetgeen waar je naar kijkt zowel geinig als angstaanjagend is. Met inspiratie vanuit kleurentherapie, ziekenhuisarchitectuur en ‘fun houses’, werd de toeschouwer omringd door een kleurrijke omgeving. Gecentreerd rond een filmruimte, werd de toeschouwer uitgenodigd rondjes te lopen: gekmakende of meditatieve rondjes, terwijl de muren eromheen de bezoeker een drankje aanbood voor wat verlichting en ontspanning.

Crying until laughing/Sírás nevetésig, met kunstenaars: Afra Eisma, Pauline Curnier Jardin, Shana Moulton, Carmen Roca Igual, Ghita Skali, Marnix van Uum. Het evenementen programma toonde werk van onder andere Kasia Fudakowski en Roee Rosen.

Info

Over Trafó: Trafó House of Contemporary Arts in Budapest is een uitnodigende en co-producerende instelling, uniek voor Hongarije en een hoeksteen in de internationale hedendaagse kunstwereld. Haar performances, concerten, tentoonstellingen en community-building publieksprogramma’s zijn toegankelijk voor degenen die op zoek zijn naar iets nieuws. Met haar focus op jongere generaties richt Trafó zich op sociale problematiek, en is het tevens een platform voor het bewerkstelligen van waarden en contexten evenals het genereren van nieuwe ideeën en producties. Trafó’s professionele programma met events, die georganiseerd worden binnen en buiten het voormalige transformatorhuis, gaat langs alle genres en is divers, experimenteel en publieksvriendelijk. Bovenal is ze geïnspireerd door innovatie en cultureel erfgoed. Op een unieke en authentieke manier biedt het ruimte voor de presentatie van het werk van zowel lokale Hongaarse als internationale kunstenaars.
Ondersteund door

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd