We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op donderdag 29/2 om 13:00

You have

items in your cart

Ghita Skali

Natuurlijk

:

28/04/2023 –
– 09/07
09/07/2023

Met honderden verschillende kontreinigers op de planken bevroeg Ghita Skali’s tentoonstelling Natuurlijk wat wordt gezien als natuurlijk met betrekking tot hygiëne.

Skali’s nieuwe video vertelde het verhaal van een trotse Nederlander genaamd Joep de Jong die op de Bloemenmarkt werkt en op zoek is naar een gieter om zijn tulpen mee in leven te houden. Tijdens zijn zoektocht ontdekt Joep tot zijn grote verrassing dat gieters ook gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden… Door middel van humor, karikatuur en stereotypering bespreekt de kunstenaar bestaande machtsverhoudingen rondom het thema hygiëne, die afstammen van een koloniaal verleden. Een verleden waarin de westerse definitie van hygiëne aan de oorspronkelijke bewoners van een gekoloniseerd land opgedrongen werd; waarin er op de inheemse normen werd neergekeken. Zo zien we dat wat als ‘natuurlijk’ ervaren wordt, eigenlijk een cultureel construct is dat vooroordelen met zich mee draagt.

De tentoonstelling Natuurlijk introduceerde de bezoeker aan de culturele diversiteit in de wereld van hygiëne. Want wie bepaald wat normaal is? Hoe je je tanden of kont opfrist?

Info

Over Ghita Skali:

Ghita Skali woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde in Frankrijk, bij het Villa Arson in Nice, waarna ze haar studie afrondde in het post-graduate programma van de Fine Arts School in Lyon. Ze deed een werkperiode bij De Ateliers (Amsterdam) tussen 2018 en 2020.

Skali gebruikt opvallend nieuws, roddels en propaganda om institutionele machtsstructuren zoals de westerse hedendaagse kunstwereld, staatsonderdrukking en regeringspolitiek te verstoren. Vaak verwordt haar werk een krachtige kritiek, waarbij de uitkomst bepaalde kanalen bereikt die verder gaan dan de tentoonstellingsruimte, zoals de informele handel van goederen, legale documenten en dingen die je mee naar huis neemt voor een warm kopje thee in de avond.

Ghita stelde haar werk tentoon bij Kunsthal Extra City (Antwerpen), Palais de Tokyo (Parijs) en bij het Stedelijk Museum (Amsterdam).

Ondersteund door

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd