We zijn momenteel open.We're currently open until 21:00

You have

items in your cart

Rogue Syntax - Primer:

If Only They Could Speak

Aflevering 3, deel 2

:

15/01/2023 –
– 30/11

Aflevering 3 van Rogue Syntax bestaat uit twee delen, die beiden ingaan op het nalatenschap van wat er gebeurd wanneer de mens de niet-mens probeert te laten praten. In dit tweede deel van Rogue Syntax’s onderzoek naar wat er gebeurd wanneer de mens de niet-mens probeert te laten praten, worden twee experimenten met chimpansees onder de loep genomen, die de vanaf de jaren ’60 overheersende theorieën van Noam Chomsky zouden moesten weerleggen.

Het eerste deel van aflevering 3 onderzoekt verhalen over “pratende” paarden en experimenten chimpanzees en gebarentaal; het introduceert concepten als ‘operant conditioning’ en het ‘observer expectancy effect’ in de context van het leren van taal; en het bespreekt de ethische en psychologische effecten van wat er gebeurd wanneer we dieren met ons laten communiceren. Luister hier naar deel 1.

In dit tweede deel luisteren we naar de evoluerende ethiek achter gedragsexperimenten met dieren en de tragische effecten die het heeft op chimpansees en mensen, wiens levens voorgoed veranderden door het gevecht tussen concurerende taalkundigen en hun theorieën.

Met muziek door Vera Dvale en gasten Lekan Akinlosotu Martins en Sabine Gottfried. De afbeelding hierboven toont Yerkese lexigrammen: een visuo-grafische taal dat gebruikt wordt door grote apen (de tekst maakt deel uit van de individuele afbeeldingen).

KLIK HIER VOOR AFLEVERING 3, DEEL 2.

Info

Over
dit project: Rogue Syntax: Primer is een podcast waarin spraak en taal onderzocht worden door kunstenaars Nathan Gray, Makiko Yamamoto en Danni Zuvela, in gesprek met linguïst Dr Rikke Bundgaard-Nielson, en anderen.
Met steun van Liquid Architecture (Melbourne), 1646 (Den Haag) en Australia Council for the Arts.
Links

Abonneer je op Rogue Syntax via:

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd