We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op vrijdag 6/9 om 19:00

You have

items in your cart

Bob Demper

In Tall Buildings

:

03/05/2024 –
– 14/07
14/07/2024

In Tall Buildings is een tentoonstelling die de verborgen krachten onderzoekt die een groot deel van ons leven beheersen.

Financiële macht is een concept dat steeds ongrijpbaarder wordt bij elke poging om het te begrijpen, vaak verscholen in hoge gebouwen. Door uitgebreid onderzoek naar de ontwikkeling van het wereldwijde kapitalisme, de aandelenmarkt en grote bedrijven, probeert kunstenaar/filmmaker Bob Demper te begrijpen welke impact dit heeft op ons bestaan. Demper onderzoekt hoe het risico genomen door de zakelijke wereld bijna altijd een publiek risico is, en hoe deze onophoudelijke zoektocht naar groei heeft geleid tot polarisatie, verwarring en een gebrek aan begrip van wat ons dagelijks leven regeert.

Bij 1646 kan het publiek lopen door zorgvuldig vervaardigde filmsets. Ruimtes die ons de spanning laten voelen tussen ondoorzichtige financiële werelden en onze privéruimte, waar we ons aan de rand van dromen en realiteit bevinden.

De tentoonstelling In Tall Buildings is onderdeel van het langetermijn speelfilm project 5000 Miles waar Demper de afgelopen jaren aan heeft gewerkt. Het is een film die op een onconventionele manier in kleine delen wordt gemaakt, waarbij elke tentoonstelling voortbouwt op het grotere verhaal. Het hoofdpersonage, Donny, werkt bij een grote vermogensbeheerder. Geïnspireerd door een voorbeeld uit de werkelijkheid, maakt dit bedrijf gebruik van een elektronisch systeem dat bijna een tiende van de rijkdom van de wereld beheert. Door gebruik te maken van complexe algoritmen, gegevens gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden en vaak zeer persoonlijke informatie van miljoenen mensen, voorspelt het marktrisico’s en verplaatst het geld van zijn cliënten op basis hiervan, waardoor de financiële markt stabiel blijft. “In een wereld als deze is echte verandering momenteel onmogelijk omdat een algoritme elke verandering of instabiliteit voorspelt en corrigeert,” zegt Demper. Dit betekent dat als we ooit echte sociale en politieke verandering willen, dit systeem radicaal zal moeten veranderen.

Bob Demper wil graag de volgende mensen bedanken voor hun hulp en samenwerking in de afgelopen maanden:

Cast: Rick van Uum en Bob Demper
Cinematografie: in samenwerking met Pedro Gossler
Decorbouw: Anna Spiliotopoulou, Maria Chiara Ziosi, Alexander Webber en Foivos Thanos
Robotica: Tim Demper

Met dank aan: Maja Klaassens, Thessa Meijer, Koen Slaats, Henk en Patty Demper

Info

Over

Bob Demper (1991) is een multidisciplinair kunstenaar die woont en werkt in Den Haag (NL). Door het gebruik van bekende cinematografische motieven in zijn werk, schept Demper’s artistieke praktijk verwachtingen bij het publiek die kunnen worden ondermijnd, vervuld of gedeconstrueerd. Zijn benadering strekt zich uit over verschillende media, waarbij ideeën die verschijnen in zijn langere films muteren in kortere video’s, sculpturen en installaties, waardoor een samenhangend oeuvre ontstaat. Zijn werk was te zien in Museum Helmond, Nest Den Haag, Prospects/Art Rotterdam en ENCU Shanghai (CN).

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd