We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op vrijdag 3/5 om 19:00

You have

items in your cart

Janek Simon

Background evening

:

14/05/2022
19:30

De Background Evening bij 1646 is een avond geprogrammeerd door de op dat moment tentoonstellende kunstenaar, waarbij de bezoeker betrokken wordt om de kunstpraktijk in kwestie onder de loep te nemen vanuit een soms onverwachte hoek. Dit keer doen we dat door middel van een feestje!

Als autodidact kunstenaar komt Janek Simon’s kunstpraktijk van origine uit de ondergrondse rave scene in het naoorlogse Polen van de jaren ‘90, waarbij hij begon als VJ (video jockey: iemand die video’s mixt voor rave feestjes)

“Mijn opvoeding in Polen in de jaren ‘80 bracht iets met zich mee dat vorm gaf aan mijn anarchistische politieke positie: een diep wantrouwen tegen de staat en zijn instituten. Het communisme in Polen had zijn ups en downs, maar in de jaren ‘80 faalde het van alle kanten: zowel moreel als politiek en economisch gezien. Dit resulteerde in het ontstaan van verschillende soorten informele economieën. De jaren ‘90 bracht optimisme en een soort liberaal enthousiasme – het was hard werken, maar alles voelde mogelijk. Rond die tijd kwam ik in aanraking met de ondergrondse rave subcultuur. Eerst als bezoeker, maar al gauw maakte ik videos voor tijdens de raves en hielp ik met de organisatie. Dat was een krachtige en bepalende politieke ervaring. Om een ruimte te creëren waarin mensen zich verbonden voelden; waar ze blij waren zonder zich zorgen te maken over de hiërarchieën in de samenleving.

DIY heeft haar wortels in tegencultuur, in mijn optiek. Het staat ons toe om ‘parallelle’ ruimtes te creëren. Ruimtes die werken volgens andere regels dan in de samenleving om ons heen. Vanuit dat gedachtegoed is een groot deel van mijn activiteiten ontstaan.”

Een van die activiteiten was ‘Goldex Poldex’: een kunstruimte in Krakau, actief tussen 2008 en 2021, gerund door Janek en een aantal van zijn vrienden. Met de ruimte richtten zij zich op het experimenteren met financieringsstrategieën, waarbij ze andere, winstgevende manieren onderzochten om tentoonstellingen te produceren, zoals door het spelen van online poker, of het smokkelen van sigaretten van Krakau naar Berlijn.

Voor zijn Background Evening nodigt Janek Tomasz Kowalski uit, een van de vrienden waarmee hij Goldex Poldex runde. Tomasz is een visueel kunstenaar en muzikant, wiens schilderijen, sculpturen en geluidswerken de thema’s nostalgie en angsten combineren. Daarbij bevraagt hij met elementen uit de pop cultuur de perceptie van het ‘ik’, tijd, en ruimte in de huidige condities die gekenmerkt zijn door versnelde verandering.

Op zaterdag 14 mei brengen Janek en Tomasz de ondergrondse Goldex Poldex feestsfeer uit de vroege jaren 2000 naar 1646 met een DJ set en een immersieve video installatie.

Het evenement neemt plaats van 19:30 tot 00:00, met om 20:00 een artist talk door Janek.

Info

Over

Janek Simon: Simon (geb. 1977) is een autodidact kunstenaar en curator werkend en woonachtig in Warschau. De drijfveer achter zijn werk is nieuwsgierigheid. Hij is geïnspireerd door reizen, de geschiedenis van de wetenschap en politiek, en de praktijk en ethiek van do-it-yourself cultuur, waarbij hij theorie altijd filtert door zijn persoonlijke ervaringen. De afgelopen jaren vormde Simon zijn praktijk door het onderzoeken van verschillende noties met betrekking tot afstand tussen plaatsen, waarbij hij werkt aan projecten die de semi-perifere positie van Oost-Europa opnieuw in kaart proberen te brengen middels geografische experimenten.

 

Simon’s werk werd onder andere getoond bij Manifesta 7, Liverpool Biënnale, Praag Biënnale, en in verscheidene individuele tentoonstellingen in grote kunst instituten in Polen en elders (Arnolfini Bristol, Casino Luxemburg, Zacheta National Gallery of Art in Warschau, CSW Zamek Ujazdowski e.a.).

Over Tomasz Kowalski: Kowalski (geb. 1984, Szczebrzeszyn, Polen) woont en werkt in Antwerpen en Warschau. Hij is visueel kunstenaar en muzikant. Zijn schilderijen, sculpturen en geluidswerken combineren de thema’s nostalgie en angst. Daarbij bevraagt hij met elementen uit de pop cultuur de perceptie van het ‘ik’, tijd, en ruimte in de huidige condities die gekenmerkt zijn door versnelde verandering. Kowalski’s wereld is er een van psychedelische dromen en fantasie. Zijn werk werd getoond in meerdere solotentoonstellingen bij onder andere: the Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle (Warschau) and the Contemporary Art Museum of St. Louis. Zijn werk was ook te zien in vele groepstentoonstellingen, bij onder andere: Kunsthalle Wien, de Appel Art Centre, MUMOK, Centre Pompidou, MOMA Warsaw, SMAK Ghent, en Baltic Triennial. Zijn werken zijn te vinden in de publieke collecties van het Centre Pompidou, MUMOK, MOCAK, Frac des Pays de la Loire, Francois Pinault, Boros. Hij is de winnaar van de Guerlain Foundation Award 2014. Daarnaast leidt hij Alicja, een radio show (bij Radio Kapital) en een muziek label dat het werk van verscheidene artiesten uitbrengt, waaronder dat van Tomasz zelf.

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd