We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op vrijdag 3/5 om 19:00

You have

items in your cart

Roee Rosen

Kafka for Kids

een filmvertoning bij Trafó Gallery, Budapest

:

12/01/2023 –
– 30/11

Als bijprogramma voor de tentoonstelling Crying until laughing/Sírás nevetésig, organiseerden 1646 en Trafó Gallery een filmvertoning van Roee Rosen’s nieuwste film Kafka for Kids.

Kafka for Kids komt in de vorm van een muzikale pilot episode van een televisieserie waarin Kafka’s verhalen behapbaar gemaakt worden voor peuters. Middels zijn film, waarbij in een kindertelevisieprogramma Kafka’s klassieker De Gedaanteverwisseling verteld wordt, stelt Roee soms lastig bespreekbare onderwerpen aan de kaak. Opa leest het verhaal voor aan het kind in het magische verhalenhuis, terwijl zij omringd zijn door figuren als mevrouw Lamp, meneer Tafel en de Brenger van Slecht Nieuws. Deze vrienden vertellen het verhaal en zingen liedjes terwijl ze begeleid worden door een speelgoed orkest.

Het vertellen van dit verhaal aan een kind wordt gecontrasteerd met reflecties op hoe belangrijk de wet was in Kafka’s literatuur en leven. Hierbij komen bepaalde vragen op: op zowel emotioneel en denkbeeldig vlak, als op het vlak van legaliteit en politiek. Wat is een kind? En tot wanneer is een kind een kind? De film ondergaat vervolgens zelf een gedaanteverwisseling wat leidt tot een onderzoek naar hoe de militaire wet in bezette gebieden definieert wat ‘kind zijn’ precies inhoudt. Echter zijn zelfs deze concrete, wettelijke feiten vermengd met het persoonlijke en het erotische.

Info

Over Roee Rosen:

Roee (b. 1963) is een Israëlisch-Amerikaans kunstenaar, filmmaker en schrijver, wiens werk verschillende representaties van verlangen en structureel geweld onderzoekt. Hij staat bekend om zijn gelaagde en provocerende werk dat de grenzen tussen het verleden en het heden, documentaire en fictie, en politiek en erotiek betwist. Door middel van fictieve karakters en iconografische motieven en codes refereert de kunstenaar aan, en transformeert hij niet alleen de canon van de historische avant-garde, maar ook populaire media, politieke propaganda, en klassieke kinderverhalen.

Roee’s werk is tentoongesteld bij het Film Festival Venetië (2011), Documenta 14 (2016), het Oberhausen Film Festival (2012), La Roche sur Yon festival (2013), en FICUNAM festival, Mexico City (2018), het Centre Pompidou, Parijs (2018), het Arts Project Centre, Dublin (2019), en Charlottenborg Kunsthal, Kopenhagen (2019). Zijn film Kafka for Kids is geselecteerd voor de Tiger Competition bij het International Film Festival Rotterdam (2022), en hij stelt zijn werk komend jaar tentoon bij het Kunstmuseum Luzern. Rosen ontving de Orizzonti award voor beste medium-length film (2011); kreeg speciale vermelding bij het Rome International Film Festival (2013); Beste film award bij het Bucharest International Experimental Film Festival (2014) en werd genomineerd voor de European Academy award (2011), naast ontvanger en genomineerde te zijn van verschillende andere awards. Rosen’s twee meest recente boeken werden gepubliceerd door Sternberg Press, en hij werkt op het moment aan een boek dat deels gepubliceerd wordt door Steirischer Herbst. Hij is een professor bij de Ha’Midrasha Faculty of Arts op het Beit Berl College en Bezalel Art Academy of Arts and Design in Israël.

Over Trafó: Trafó House of Contemporary Arts in Budapest is een uitnodigende en co-producerende instelling, uniek voor Hongarije en een hoeksteen in de internationale hedendaagse kunstwereld. Haar performances, concerten, tentoonstellingen en community-building publieksprogramma’s zijn toegankelijk voor degenen die op zoek zijn naar iets nieuws. Met haar focus op jongere generaties richt Trafó zich op sociale problematiek, en is het tevens een platform voor het bewerkstelligen van waarden en contexten evenals het genereren van nieuwe ideeën en producties. Trafó’s professionele programma met events, die georganiseerd worden binnen en buiten het voormalige transformatorhuis, gaat langs alle genres en is divers, experimenteel en publieksvriendelijk. Bovenal is ze geïnspireerd door innovatie en cultureel erfgoed. Op een unieke en authentieke manier biedt het ruimte voor de presentatie van het werk van zowel lokale Hongaarse als internationale kunstenaars.

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd