We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op zaterdag 24/2 om 13:00

You have

items in your cart

Janek Simon

Meta Folklore

:

08/04/2022 –
– 15/05
15/05/2022

1646 opende de eerste solotentoonstelling in Nederland vanautodidact kunstenaarJanek Simon, waarbij zijn nieuwste 3D geprinte sculpturen te zien waren.

Opgegroeid in het verdeelde naoorlogse Polen van de jaren ’80, heeft Simon een weerstand ontwikkeld tegen het reduceren van de wereld door middel van categorisering. Door zijn drang om overheersende en verborgen technologieën open te breken, zag Simon de DIY benadering als middel om technologie opnieuw toe te eigenen, en de medemens in staat te stellen gesimplificeerde constructen van de realiteit en hiërarchieën te ontmantelen.

Voor zijn tentoonstelling bij 1646 stelde Simon een database samen van duizenden afbeeldingen afkomstig van websites als Etsy en Ebay, die op problematische wijze folklore sculpturen van over de hele wereld categoriseren. Daarna maakte hij gebruik van machine-learning programma’s, artificiële intelligentie, en 3D print technieken om nieuwe sculpturen te produceren waarin iedereen èn niemand zich kan herkennen. Zo is Simon’s werk een gebaar dat licht schijnt op openheid en gemeenschappelijke grond in tijden van verwoestende geopolitieke conflicten.

Info

Over

Janek Simon: Simon (geb. 1977) is een autodidact kunstenaar en curator werkend en woonachtig in Warschau. De drijfveer achter zijn werk is nieuwsgierigheid. Hij is geïnspireerd door reizen, de geschiedenis van de wetenschap en politiek, en de praktijk en ethiek van do-it-yourself cultuur, waarbij hij theorie altijd filtert door zijn persoonlijke ervaringen. De afgelopen jaren vormde Simon zijn praktijk door het onderzoeken van verschillende noties met betrekking tot afstand tussen plaatsen, waarbij hij werkt aan projecten die de semi-perifere positie van Oost-Europa opnieuw in kaart proberen te brengen middels geografische experimenten.

 

Simon’s werk werd onder andere getoond bij Manifesta 7, Liverpool Biënnale, Praag Biënnale, en in verscheidene individuele tentoonstellingen in grote kunst instituten in Polen en elders (Arnolfini Bristol, Casino Luxemburg, Zacheta National Gallery of Art in Warschau, CSW Zamek Ujazdowski e.a.).

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd