We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op vrijdag 3/5 om 19:00

You have

items in your cart

Ádám Ulbert

Pannonian Sea Perspectives

in samenwerking met Budapest Gallery

:

15/06/2023 –
– 15/07
15/07/2023

Tijdens zijn residency in Den Haag zal kunstenaar en onderzoeker Ádám Ulbert werken aan zijn project Pannonian Sea Perspectives. Het project is gebaseerd op een schilderij van de 20e eeuwse Hongaarse schilder Dezső Mokry-Mészáros, genaamd Life on alien planet (Devilhead) 1908 (zie het beeld hierboven).

Ádám ontwikkelde een interesse in de intellectuele en ‘natuurlijke’ omgeving van het schilderij, als wel in de boodschap voor de toekomst die het met zich meedraagt. De vele verschillende manieren van het (mis)interpreteren van het schilderij vormen een beginpunt voor Ádám om de intellectuele oorsprong ervan te onderzoeken. Daarbij vormt de zee een beginpunt voor zijn onderzoek naar de natuurlijke omgeving van hetgeen dat afgebeeld is in het schilderij.

De Haagse kust vormt dus de perfecte omgeving voor Ádám om voort te borduren op zijn duik in de onderwater wereld. De kunstenaar begon zijn onderzoek naar de ecologische en morfologische karakteristieken van algen bij het Hongaarse meer Balaton, dat een overblijfsel is van een oud zeelandschap met de naam: de Pannonische zee. Ádám is van plan zijn onderzoek naar de zee en algen uit te breiden tijdens zijn tijd bij 1646, waarbij hij zich specifiek richt op de omgeving Den Haag en Scheveningen.

Deze residency is een samenwerking met de Budapest Gallery.

Info

Over Ádám Ulbert:

Ádám Ulbert is kunstenaar en onderzoeker in Boedapest, Hongarije. In zijn kunstpraktijk is hij vooral geïnteresseerd in hoe onze hedendaagse ecologische gevoeligheid als een nodige nieuwe mentaliteit kan fungeren. Een mentaliteit die ons een veelomvattender blik kan geven op het leven en de natuur, wat in contrast staat met positivistische, mechanistische en objectificerende standpunten. Voorbij de logica van wetenschap dat de dingen wil benoemen en categoriseren, is Ádámvooral geïnteresseerd in de mogelijkheden van niet-menselijke narratieven; van de verbeelding en het ‘bijna’ fictieve. Hij bevraagt of – als alles gebaseerd is op biologie en eraan linkt – non-organische wezens gelinkt kunnen zijn aan organische lichamen door middel van een soort elastische morfologie. Hoe zou deze biomorfische gevoeligheid een modus kunnen zijn voor empathische representatie dat de menselijke conditie in relatie tot andere entiteiten in kaart brengt?

Ádám toonde zijn werk bij de Paris Internationale in Parijs, Karlin Studios in Praag en het Stedelijk Museum Bureau in Amsterdam, naast een selectie galeries in Boedapest zoals Longtermhandstand, ENA Viewing Space, Pince, Arkatell projectspace en Trapéz Gallery.

Ondersteund door

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd