We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op zaterdag 22/3 om 13:00

You have

items in your cart

Cihad Caner

Parroting The Parrot

:

02/05/2025 –
– 13/07
13/07/2025

In Parroting The Parrot volgt Caner het verhaal van Cem Sultan, een Ottomaanse prins die eind 1400 naar Europa werd verbannen, vergezeld door zijn papegaai. Terwijl de gangbare verhalen historische figuren meestal afschilderen als ware helden, stelt dit project Cem voor als een antiheld, die traditionele voorstellingen van de geschiedenis uitdaagt.

In Caners nieuwe video wordt de hoofdpersoon Cem’s papegaai, die hem begeleidt en vergezelt tijdens de jaren dat hij van huis is. Op een speelse manier laat het perspectief van de papegaai ons zien hoe entertainment kan helpen om de manier waarop geschiedenis wordt verteld in stand te houden.  Door de lens duikt het project in de complexiteit van verhalen vertellen en de risico’s van het versterken van enkelvoudige perspectieven. Het doet ons ook afvragen of alternatieve stemmen nieuwe manieren kunnen bieden om het verleden te begrijpen en vraagtekens te zetten bij de manieren waarop geschiedenis in onze tijd wordt opgebouwd en verspreid.

Een groot deel van de tentoonstelling is geïnspireerd op historische artefacten, zoals de wandtapijten The Lady and the Unicorn in het Musée de Cluny in Parijs. Deze wandtapijten, met halve maan motieven die geassocieerd worden met de moslimwereld, dienen als visueel anker voor de vermenging van mythe en werkelijkheid van het project. Caner combineert waargebeurde feiten met fictie.

Info

Over Cihad Caner (1990) is een kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam en Brussel. In zijn werk onderzoekt hij de politiek van het beeld door middel van video, fotografie, muziek, motion-capture en CGI. Caners onderzoeksgedreven praktijk draait om (re)presentatie, taal, marginalisatie en alteriteit. Zijn fictieve CGI-personages zijn vaak meertalige hoofdrolspelers in niet-lineaire, metaforische verhalen die humor, absurditeit en poëzie gebruiken om kritiek te leveren op de status quo. Onlangs exposeerde hij onder andere bij Akademie der Künste, Berlijn; Kunstinstituut Melly, Rotterdam, The Finnish Museum of Photography, Helsinki; TENT, Rotterdam; Kasseler Kunstverein, Kassel; Nest, Den Haag; Shahin Zarinbal, Berlijn; Kunsthalle Baden-Baden; Július Koller Society, Bratislava; Kunsthal Mechelen, Mechelen; Nieuwe Instituut, Rotterdam en İstanbul Modern, İstanbul. Caner was resident artist aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (2021-2023).
Ondersteund door

Deel

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op whatsapp
Delen op email

Gerelateerd