We zijn momenteel open.We're currently open until 18:00

You have

items in your cart

Roee Rosen

Roee Rosen in gesprek met Arnon Grunberg

Reflecties op Kafka for Kids

:

24/03/2022
19:00

Op donderdag 24 maart ben je welkom bij 1646 (of op Zoom) voor een gesprek tussen kunstenaar Roee Rosen en schrijver Arnon Grunberg over Rosen’s nieuwste film Kafka for Kids, die laatst bij 1646 in première ging. De film, gemaakt door Israëlisch-Amerikaans kunstenaar, schrijver en filmmaker Roee Rosen (geb. 1963) toont met humor en poëzie de complexiteit van het opgroeien onder de militaire wet in bezette gebieden. Rosen onderzoekt door middel van zijn kunstpraktijk voornamelijk verschillende uitingen van verlangen en structureel geweld. Hij staat bekend om zijn gelaagde en provocerende werk dat de grenzen tussen het verleden en het heden, documentaire en fictie, en politiek en erotiek betwist. Voor de Background Evening bij 1646 gaat de kunstenaar in gesprek met schrijver Arnon Grunberg (geb. 1971) om te reflecteren op de aan de film verwante thema’s als jeugd, bezetting, destructie, verval, en metamorfose.

In gesprek met Arnon Grunberg

Met vele geprezen romans, toneelstukken, film scripts, essays en columns is Arnon Grunberg een van de meest bekende en succesvolle Nederlandse schrijvers, in zowel binnen- als buitenland. De schrijver groeit op met een traditionele Joodse opvoeding, maar neemt in zijn puberteit afstand van het geloof. Zijn zus daarentegen vertrekt als Arnon elf jaar is naar Israël om daar een orthodox leven te leiden in een nederzetting. In zijn werk schrijft Grunberg vaak over de bezette gebieden, oorlog, terrorisme en militairen. Ook de thema’s schaamte en onzekerheid komen vaak in zijn werken voor.

Grunbergs recentste romans zijn ‘De dood in Taormina’ en ‘Bezette gebieden’. Zijn werk is vertaald in 29 talen en onder andere bekroond met de Anton Wachter-prijs, de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Ganzenveer. Als journalist maakte Grunberg onder meer embedded-reportages in een slachthuis, tussen het Nederlandse en Duitse leger in Afghanistan en het Amerikaanse leger in Iraq, als kamermeisje in een Beiers hotel, als masseur in Roemenië, en als circus-artiest in Amsterdam. De recentste reportages zijn gebundeld in ‘Slachters en psychiaters’. Grunberg ontvangt binnenkort de meest vooraanstaande literaire prijs in Nederland: de P.C.Hooft-prijs 2022. Tijdens 1646’s Background Evening op 24 maart zullen Rosen en Grunberg in gesprek gaan om te reflecteren op Rosen’s film, Franz Kafka, en de thema’s waar beiden zich door middel van hun werk over buigen.

Reserveer een plekje

Het evenement neemt plaats van 19:00 tot 21:00. Het is fysiek bij te wonen in onze ruimte of kan online bijgewoond worden via Zoom. Aan het einde van de avond zal er ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek.

Geïnteresseerd het evenement bij te wonen in onze fysieke ruimte? Meld je aan door hier te klikken.

Geïnteresseerd het evenement bij te wonen via Zoom? Meld je aan door hier te klikken.

Let wel: we raden ons bezoek sterk aan de film gezien te hebben voor het evenement plaatsvindt. Je kan een plekje reserveren voor een van de filmvertoningen vóór 24 maart via deze link.

Info

Over Roee Rosen: Rosen (b. 1963) is een Israëlisch-Amerikaans kunstenaar, filmmaker en schrijver, wiens werk verschillende representaties van verlangen en structureel geweld onderzoekt. Hij staat bekend om zijn gelaagde en provocerende werk dat de grenzen tussen het verleden en het heden, documentaire en fictie, en politiek en erotiek betwist. Door middel van fictieve karakters en iconografische motieven en codes refereert de kunstenaar aan, en transformeert hij niet alleen de canon van de historische avant-garde, maar ook populaire media, politieke propaganda, en klassieke kinderverhalen.   Rosen’s werk is tentoongesteld bij het Film Festival Venetië (2011), Documenta 14 (2016), het Oberhausen Film Festival (2012), La Roche sur Yon festival (2013), en FICUNAM festival, Mexico City (2018), het Centre Pompidou, Parijs (2018), het Arts Project Centre, Dublin (2019), en Charlottenborg Kunsthal, Kopenhagen (2019). Zijn film Kafka for Kids is geselecteerd voor de Tiger Competition bij het International Film Festival Rotterdam (2022), en hij stelt zijn werk komend jaar tentoon bij het Kunstmuseum Luzern. Rosen ontving de Orizzonti award voor beste medium-length film (2011); kreeg speciale vermelding bij het Rome International Film Festival (2013); Beste film award bij het Bucharest International Experimental Film Festival (2014) en werd genomineerd voor de European Academy award (2011), naast ontvanger en genomineerde te zijn van verschillende andere awards. Rosen’s twee meest recente boeken werden gepubliceerd door Sternberg Press, en hij werkt op het moment aan een boek dat deels gepubliceerd wordt door Steirischer Herbst. Hij is een professor bij de Ha’Midrasha Faculty of Arts op het Beit Berl College en Bezalel Art Academy of Arts and Design in Israël.

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd