We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op vrijdag 3/5 om 19:00

You have

items in your cart

Roee Rosen

Roee Rosen in gesprek met Arnon Grunberg

Reflecties op Kafka for Kids

:

24/03/2022
19:00

Op donderdag 24 maart vond een gesprek plaats tussen Israëlisch-Amerikaans kunstenaar Roee Rosen (geb. 1973) en schrijver Arnon Grunberg over Roee’s nieuwste film Kafka for Kids, die in 2022 bij 1646 in première ging. De film toont met humor en poëzie de complexiteit van het opgroeien onder de militaire wet in bezette gebieden. Roee onderzoekt door middel van zijn kunstpraktijk voornamelijk verschillende uitingen van verlangen en structureel geweld. Hij staat bekend om zijn gelaagde en provocerende werk dat de grenzen tussen het verleden en het heden, documentaire en fictie, en politiek en erotiek betwist. Voor de Background Evening bij 1646 gaat de kunstenaar in gesprek met schrijver Arnon Grunberg (geb. 1971) om te reflecteren op de aan de film verwante thema’s als jeugd, bezetting, destructie, verval, en metamorfose.

Met vele geprezen romans, toneelstukken, film scripts, essays en columns is Arnon Grunberg een van de meest bekende en succesvolle Nederlandse schrijvers, in zowel binnen- als buitenland. De schrijver groeit op met een traditionele Joodse opvoeding, maar neemt in zijn puberteit afstand van het geloof. Zijn zus daarentegen vertrekt als Arnon elf jaar is naar Israël om daar een orthodox leven te leiden in een nederzetting. In zijn werk schrijft Arnon vaak over de bezette gebieden, oorlog, terrorisme en militairen. Ook de thema’s schaamte en onzekerheid komen vaak in zijn werken voor.

Arnon’s werk is vertaald in 29 talen en onder andere bekroond met de Anton Wachter-prijs, de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Ganzenveer. Als journalist maakte Arnon onder meer embedded-reportages in een slachthuis, tussen het Nederlandse en Duitse leger in Afghanistan en het Amerikaanse leger in Iraq, als kamermeisje in een Beiers hotel, als masseur in Roemenië, en als circus-artiest in Amsterdam. De recentste reportages zijn gebundeld in Slachters en psychiaters. Arnon ontving de meest vooraanstaande literaire prijs in Nederland: de P.C.Hooft-prijs 2022. Tijdens 1646’s Background Evening gingen Roee en Arnon in gesprek om te reflecteren op Roee’s film, Franz Kafka, en de thema’s waar beiden zich door middel van hun werk over buigen.

Info

Over Roee Rosen:

Roee (b. 1963) is een Israëlisch-Amerikaans kunstenaar, filmmaker en schrijver, wiens werk verschillende representaties van verlangen en structureel geweld onderzoekt. Hij staat bekend om zijn gelaagde en provocerende werk dat de grenzen tussen het verleden en het heden, documentaire en fictie, en politiek en erotiek betwist. Door middel van fictieve karakters en iconografische motieven en codes refereert de kunstenaar aan, en transformeert hij niet alleen de canon van de historische avant-garde, maar ook populaire media, politieke propaganda, en klassieke kinderverhalen.

Roee’s werk is tentoongesteld bij het Film Festival Venetië (2011), Documenta 14 (2016), het Oberhausen Film Festival (2012), La Roche sur Yon festival (2013), en FICUNAM festival, Mexico City (2018), het Centre Pompidou, Parijs (2018), het Arts Project Centre, Dublin (2019), en Charlottenborg Kunsthal, Kopenhagen (2019). Zijn film Kafka for Kids is geselecteerd voor de Tiger Competition bij het International Film Festival Rotterdam (2022), en hij stelt zijn werk komend jaar tentoon bij het Kunstmuseum Luzern. Rosen ontving de Orizzonti award voor beste medium-length film (2011); kreeg speciale vermelding bij het Rome International Film Festival (2013); Beste film award bij het Bucharest International Experimental Film Festival (2014) en werd genomineerd voor de European Academy award (2011), naast ontvanger en genomineerde te zijn van verschillende andere awards. Rosen’s twee meest recente boeken werden gepubliceerd door Sternberg Press, en hij werkt op het moment aan een boek dat deels gepubliceerd wordt door Steirischer Herbst. Hij is een professor bij de Ha’Midrasha Faculty of Arts op het Beit Berl College en Bezalel Art Academy of Arts and Design in Israël.

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd