We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op donderdag 29/2 om 13:00

You have

items in your cart

Rasmus Myrup

Salon des Refusés

:

26/01/2024 –
– 07/04
07/04/2023

Een groep folkloristische figuren, verstoten uit de moderne Noordse normativiteit, hangt rond in de tentoonstelling. Allen worden aangetrokken tot de ingang van een club, wachtend tot wij vertrekken zodat ze tot leven kunnen komen. Dit is hun veilige ruimte, een ruimte zonder ons. Dit is hun veilige ruimte waar mensen niet kunnen komen, een ruimte zonder ons. Een ruimte zonder ons.

Deze mythologische wezens, met lichamen die natuurlijke materialen tot leven brengen, dragen speciaal gemaakte kleding die hun persoonlijkheden uitdrukken, als hedendaagse belichamingen van hun oude, daadwerkelijke legendes.

Deze figuren zijn wezens uit het verleden, geplaatst in een hedendaagse context. Niet ongelijk aan onszelf, maar toch volledig verschillend. Neem bijvoorbeeld de krachtige aardse God en een alleenstaande moeder van vier magische ossen, die eens per jaar hallucinogene middelen gebruikt om de druk van het ouderschap te verlichten. Of een boself die er genoeg van heeft om het gat in haar rug te moeten bedekken, alleen maar omdat de menselijke mannen er maar naar blijven staren…

Het culturele verleden wordt vaak gekaapt door extreem rechtse conservatieven, als een poging om de geschiedenis zo te vervormen dat het past in hun vaak patriarchale, misogyne, homofobe, cis-centrische wereldbeeld. Myrup verzet zich tegen deze verstikkende greep en herleest de bronnen van het verleden en brengt hun sensuele, queer en progressieve karakters naar voren.

Deze personages komen voort uit mondelinge verhalen en zijn ontstaan uit een collectief onderbewustzijn en ze vertegenwoordigen zowel een wildernis in de werkelijkheid als in het denken. Myrup streeft ernaar deze voortdurend veranderende verhalen te herontdekken en daarmee een dieper begrip van onze eigen huidige tijd te verkrijgen.

De nieuwe werken in de tentoonstelling Salon des Refusés van de Deense kunstenaar Rasmus Myrup zijn een co-productie tussen 1646 de Biënnale van Göteborg en de tentoonstelling is in samenwerking met Le Criée, in Rennes, Frankrijk.

Info

Over

Rasmus Myrup (Kopenhagen, 1991) is een Deense kunstenaar die met zijn werk probeert te onderzoeken hoe vormbaar de ervaring van het mens-zijn is – en hoe vatbaar die is; in het ergste geval voor manipulatie en in het beste geval voor verandering. Geworteld in onze verbondenheid met de natuur, onderzoekt Myrup de grote verhalen over het bestaan, de evolutie en de geschiedenis van de mensheid door de lens van kleine, persoonlijke en intieme emoties. Door middel van zijn sculpturen, installaties en tekeningen probeert hij andere tijden, levensvormen en werelden te begrijpen – en op die manier kan alles, van Neanderthalers tot bomen of folklore, nieuwe perspectieven bieden op ons begrip van dood, seks en macht.

Zijn recente solotentoonstellingen zijn onder andere bij Precoming in O – Overgaden (DK), Vertreibzeit in Kunstverein Göttingen (DE) en Slut [The End] bij Jack Barrett (US).

Links
Ondersteund door

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd