We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op vrijdag 6/9 om 19:00

You have

items in your cart

Ruth Waters

Swallow up

:

03/09/2021 –
– 10/10
10/10/2021

1646 kijkt uit naar de tentoonstelling Swallow up, de solo-tentoonstelling van Ruth Waters. In Swallow up kijkt Waters naar de impact die de complexiteiten van de hedendaagse kapitalistische samenleving hebben op lichaam en geest. Ze observeert hoe alledaagsheid steeds meer moet voldoen aan perfectie en hoe een opmars van commerciële mindfulness en zelfhulpcursussen de verantwoordelijkheid bij het individu legt om perfectie te behalen en mentaal te ‘genezen’. Hoe verhouden we onszelf tot deze kolkende existentiële angsten?

Waters is een multidiciplinaire kunstenaar. Ze interesseert zich in de oorzaken van angststoornissen en deze zogenaamd genezen moeten worden. Fobieën, existentiële angst, alternatieve gecommercialiseerde therapie en therapeutische taal zijn terugkerende motifs in haar werk. Ze roept daarmee vragen op over onze inherente hang naar genezing zonder diepgravend af te vragen wat ons eigenlijk onwel maakt. Door deze onderwerpen uit te diepen wil Waters de kwetsbaarheid van het mensenlijk lijf aan het licht brengen, in verhouding tot de onverbiddelijke en complexe geglobaliseerde economie.

Haar werk is nauwkeurig geënsceneerd en doorwrocht met duistere humor die het unheimische in het alledaagse blootlegt. Ze springt tussen de interne en externe werelden van personages en legt nadruk op zintuigelijke ervaringen, zoals overdreven geluidseffecten om de hypersensitiviteit die gepaard gaat met dwanggedachtes en angsten te benadrukken. Ze vervaagt de grenzen tussen werkelijkheid en fictie.

Onderzoek speelt een sleutelrol in Waters’ werkwijze en persoonlijke ervaring is vaak het uitgangspunt. Ze verzamelt persoonlijke interviews met vrienden, academici, familie en mensen met fobieën. Daarbij duikt de kunstenaar ook in de omgevingen die ze vertolkt naar haar werken – denk aan het bijwonen van mindfulness-cursussen, chatten op online forums of gerekruteerd worden voor marketingprogramma’s. Deze interviews en ervaringen vormen de basis van haar video’s, haalt daaruit de scenario’s, en adopteert de taal voor haar scripts. Waters’ werken zijn duistere humoristische reflecties over de relatie tussen onze geestelijke gezondheid en bredere sociale en politieke kwesties.

Info

Over

Ruth Waters werkt met film, geluid, animatie, tekst en installatie. Haar praktijk onderzoekt de manieren waarop de laat-kapitalistische netwerksamenleving zowel onze angstniveaus als ons vermogen om een alternatief voor te stellen beïnvloedt. Ze heeft onlangs een residentie voltooid bij ARCUS Projects in Japan en Kingsgate Projects in Londen, waar ze in de herfst van 2021 een solotentoonstelling zal hebben. Eerdere shows waren onder meer de 2020 Taiwan International Video Art Exhibition; Push Your Luck, Island, Brussel, Belgium (2019); The 6th Moscow International Biennale for Young Art, Moskou (2018); White Shadows bij Wumin Art Center, Cheongju, Zuid Korea (2018); Seep at Peer Gallery, Londen (2017) en Cacotopia bij Annka Kultys Gallery, Londen (2017). Ze ontving de Goldsmiths MFA Studio Award 2016.

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd