We zijn momenteel gesloten.We zijn weer open op zaterdag 1/4 om 13:00

You have

items in your cart

Zsolt Miklósvölgyi & Márió Z. Nemes, Daniel Hüttler, Kasia Fudakowski

TURANIUM en Another Evening on the Palliative Turn

lezing-performances in Trafó Gallery, Budapest

:

13/01/2023 –
– 30/11

Tijdens de tentoonstelling Crying until laughing/Sírás nevetésig, organiseerden 1646 en Trafó Gallery een reeks aan evenementen, waarbij kunstenaars Zsolt Miklósvölgyi & Márió Z. Nemes, Daniel Hüttler en Kasia Fudakowski het podium namen voor hun lezing-performances.

Voor hun lezing-performance focusten Zsolt Miklósvölgyi & Márió Z. Nemes (Technologie und das Unheimliche (T+U)) en Daniel Hüttler zich op Turanium: de meest significante geoculturele energiebron in het ‘Karpatische Basin’. Tijdens deze Hungarofuturistische performance onderzoeken T+U and Daniel het speculatieve (Hongaars)nationale metaal Turanium. Als een van de meest belangrijke materialen van de Hongaarse trauma monopolie, is Turanium in staat de technologische verfijndheid en ethnosuïcidale gevoeligheid van post-Hongaarse samenlevingen te voeden.

Ook visueel kunstenaar Kasia Fudakowski was van de partij, die ons introduceerde aan The Palliative Turn: een benaderingswijze voor leven en dood, die vervalst is door de Association for the Palliative Turn (APT). APT is opgericht in 2020 in reactie op de aanname dat wij mensen al onze problemen kunnen oplossen en aan ons lot kunnen ontsnappen. Door de praktijk van palliatieve zorg als model voor kunst als beginpunt te nemen, bevragen de leden van APT zich hardop af of acceptatie van ons lot of naderende einde eigenlijk niet de eerste stap kan zijn naar een beter leven.

Kasia’s interesse in The Palliative Turn stamt af van haar onderzoek naar zowel de komische als gruwelijke aard van grenzen en beperkingen. Tijdens dit performatieve evenement zal het publiek in aanraking komen met verschillende gedachte oefeningen, waarbij we ons afvragen: hoe wil ik ten einde gaan?

Dit evenement werd gesteund door: National Cultural Fund of Hungary, Embassy of the Kingdom of the Netherlands, Haagse Kunst- en Cultuurprojecten.

Info

Over Trafó: Trafó House of Contemporary Arts in Budapest is een uitnodigende en co-producerende instelling, uniek voor Hongarije en een hoeksteen in de internationale hedendaagse kunstwereld. Haar performances, concerten, tentoonstellingen en community-building publieksprogramma’s zijn toegankelijk voor degenen die op zoek zijn naar iets nieuws. Met haar focus op jongere generaties richt Trafó zich op sociale problematiek, en is het tevens een platform voor het bewerkstelligen van waarden en contexten evenals het genereren van nieuwe ideeën en producties. Trafó’s professionele programma met events, die georganiseerd worden binnen en buiten het voormalige transformatorhuis, gaat langs alle genres en is divers, experimenteel en publieksvriendelijk. Bovenal is ze geïnspireerd door innovatie en cultureel erfgoed. Op een unieke en authentieke manier biedt het ruimte voor de presentatie van het werk van zowel lokale Hongaarse als internationale kunstenaars.

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerd