We're currently closed.We will open again on Thursday 20/6 at 13:00

You have

items in your cart

Brad Benischek & Case Miller, Chris Cogan, Greely Myatt, Howard Finster, Jeremiah Day, Joris Lindhout, Maaike Gouwenberg, Michel Varisco, Paul Thomas, Ricky Needham, Sanne Peper

What The Modern Era Has Gained In Civility It Has Lost In Poetic Inspiration

:

03/09/2011 –
– 15/10
15/10/2011

An exhibition focused on the Gothic in the southern states of the US. Curated by Maaike Gouwenberg & Joris Lindhout, with the artists: Brad Benischek & Case Miller, Chris Cogan, Greely Myatt, Howard Finster, Jeremiah Day, Joris Lindhout, Maaike Gouwenberg, Michel Varisco, Paul Thomas, Ricky Needham, Sanne Peper

In het kielzog van de op 1 september 2011 startende verkiezingscampagnes in de U.S.A. en in het licht van de manier waarop Nederland nog steeds naar Amerika kijkt als moderne, liberale heilstaat, opent op 3 september de tentoonstelling What the modern era has gained in civility it has lost in poetic inspiration in 1646. Kunstenaar Joris Lindhout en curator Maaike Gouwenberg deconstrueren het romantische en mythische beeld dat Hollywood nog steeds van Dixie produceert. Deze zuidelijke staten zijn door het neo-liberalisme als ‘gefaald’ bestempeld.

Met het fenomeen Southern Gothic als leidraad maakten zij een roadtrip door de zonnige duisternis van de net over de bible-belt heen stulpende vadsige onderbuik van Amerika. In hun gitzwarte Ford Explorer verkenden zij het terrein dat door schrijvers als William Faulkner, Flannery O’Connor, James Dickey, Cormac McCarthy en Harry Crews werd omschreven met terugkerende thema’s als discriminatie, fundamentalistisch christendom, xenofobische bergbewoners, culturele woestenij en armoede.

Met de ramen dicht en de airco op maximaal voerde de tocht door een derde wereld landschap waarin de feitelijke financiële armoede wordt verhuld met geveinsde nostalgische culturele rijkdom zoals de civil war re-enactments. Waarin de werkelijke culturele rijkdom, de verhalen en muziek, de huiskamer niet kan verlaten vanwege de financiële armoe. Een landschap waarin de overheid het Spanish Moss van Faulkners verhalen heeft vervangen door de alles verslindende Kudzu, een snel groeiende bonenstaak uit Japan. Een landschap vol ruïnes van verlaten mobile homes en kerken groter en moderner dan de Essalaam moskee in Rotterdam. Maar in de Southern States vonden Lindhout en Gouwenberg ook een landschap dat in elke achtertuin een museum of een installatie herbergt, waar je bij een bbq-joint lekkerder kan eten dan bij de Librije en waar ze de muziek maken die aan de basis ligt van de hedendaagse popmuziek.

What the modern era has gained in civility it has lost in poetic inspiration laat de Zuidelijke Staten zien door de ogen van kunstenaars, muzikanten en documentaire makers die er zijn opgegroeid alsmede door kunstenaars met een jarenlange fascinatie voor het gebied. Hoe ziet het leven eruit aan de andere kant van de mythe?

Ondersteunende events:

8 September, 20.00 hrs

Stranger with a Camera.

Documentaires uit de zuidelijke Appalachen in samenwerking met Appalshop uit Whitesburg Kentucky

 

22 September, 20.00 hrs

Lecture performance door Jeremiah Day

In samenwerking met Maaike Gouwenberg en Joris Lindhout

 

24 September, 20.00 hrs

onderdeel van TodaysArt

The Root of Bluegrass

Ondersteund door live muziek en een verzameling platen schetsen Theo Marks en Han Orsel een beeld van een gebied wat prachtige en invloedrijke muziek voortbracht tijdens een van de meest vreselijke periodes van de Westerse moderne tijd.

 

Booklaunch

What the modern era has gained in civility it has lost in poetic inspiration

Bijgaande publicatie met teksten van: Agnes Andeweg, Harry Crews, Hal Crowther, Maaike Gouwenberg & Joris Lindhout, Tom Patterson en Maarten Zwiers.

Deelnemende kunstenaars: Brad Benischek, Chris Cogan, Jeremiah Day, Howard Finster, Joris Lindhout, Greely Myatt, Ricky Needham, Sanne Peper, Paul Thomas en Michel Varisco.

Curatoren: Maaike Gouwenberg en Joris Lindhout

Met dank aan: Hortus Botanicus Amsterdam en USDA, ARS, Plant Genetic Resources Conservation Unit, Georgia

 

What the modern era has gained in civility it has lost in poetic inspiration wordt financieel ondersteund door: Gemeente Den Haag, Stroom, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, en Fonds BKVB.

Info

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Related